SLATKI SVIJET
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pasta?!?!

5 posters

Go down

Pasta?!?! Empty Pasta?!?!

Postaj by sunseeker pet tra 03, 2009 2:29 pm

...evo jedno pitanje... neki dan je kod nas u Novom listu izašao jedan prilog o Uskrsu i sa nekim receptima u njemu... konkretno pitanje se odnosi na kreme iz tih recepata, odnosno što je pasta?!...
...evo primjer recepta da vam bude lakše:
4 dcl mlijeka
6 žumanjaka
72 g šećera
28 g brašna
28 g kakaa
14 g maslaca
35 g čokolade
1 vanilin šećer
8 dcl slatkog vrhnja
22 g paste
sok od naranče

U zakuhano mlijeko doda se šećer, kakao, vanilin šećer, žumanjak. Kad zakuha i kad se zgusne, dodaje se maslac i čokolada. Kremi koja se zgusne i zakuha dodaje se tučeni šlag, pasta i sok od naranče.

Unaprijed hvala na odgovoru flower
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

Broj postova : 235

[Vrh] Go down

Pasta?!?! Empty Re: Pasta?!?!

Postaj by sunseeker pon tra 06, 2009 11:55 am

...pa šta nitko ne zna Nije fer ...
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

[Vrh] Go down

Postaj by vgregur2 pon tra 06, 2009 12:59 pm

Ako se ja ne varam, to su ti neki dodaci kremama, mislim da ih ima i Dubravko. Ako ih nema neka me ispravi

vgregur2
Srebrni slastičar

Broj postova : 786

[Vrh] Go down

Postaj by Anika pon tra 06, 2009 4:46 pm

Da, to su recepti iz Dolce Bolera, jednom sam bila u potrazi za glukozom i fondanom, pa sam našla podatak o firmi koja prodaje slastičarske smjese i otišla tamo. Nisam našla što mi je trebalo, ali mi je žena pokazala što prodaje slastičarnicama: prašak za biskvit, prašak za kremu, gotove glazure, premaze i sl. nema tu ni p od prirodnih sastojaka, sve se miksa iz prašaka, pasti, gelova...zaboravi recepte koje objave u tisku, nemaju veze s pravim.

Anika
Slastičar amater

Broj postova : 27

[Vrh] Go down

Postaj by sunseeker pon tra 06, 2009 5:22 pm

Hvala Anika... to sam i mislila, sve je to kemija i ništa od toga... ali nisam pitala za sebe već za frendicu koja je htjela nešto od toga probati napraviti, mene baš i ne privlače jer šta sam god kod njih probala nije mi bilo ono što sam ja očekivala...
...hvala ti svejedno...
flower

Zadnja promjena: sunseeker; uto tra 07, 2009 5:05 pm; ukupno mijenjano 1 put.
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

[Vrh] Go down

Postaj by sonja pon tra 06, 2009 9:51 pm

Osim toga, urednici u našim u časopisima ovoga tipa nađu prevodioce koji nemaju pojma o kuhanju/dekoriranju, a to ne znaju niti urednici jer inače ovo ne bi pustili u tisak.Govorim iz vlastitog iskustva:jednom sam zvala uredništvo jednog časopisa, radi čudne količine praška za pecivo (mislim da je bilo pola šalice...ogromna količina za maleni kolač),mislila sam da se radi o štamparskoj grešci, međutim prevoditeljica s kojom sam govorila uvjerila me je da štamparske greške nema. Kad mi je pročitala original recept, vidjela sam da se radi o tzv. self-rising brašnu (brašno sa praškom za pecivo).
Izgleda da ovog tipa časopisa zapošljava neiskusne prevodioce, što i nije tako strašno. Strašno je što te ljude niti ne zanima ono što rade-oboružaju se riječnikom i odaberu prvu riječ s reda, a ti kuhaj kako znaš!
Moj ti je savjet da bojkotiraš i ne kupuješ ovakve časopise, a naročito ne one koji se pojavljuju prigodno (Uskrs, Božić....) jer su zbrkani, skupljeni z'brda z'dola samo radi brže zarade. Naravno mi im u tome svesrdno pomažemo, gladni novih ideja i novih recepata
sonja
sonja
Slastičar amater

Broj postova : 46

[Vrh] Go down

Postaj by sunseeker pon tra 06, 2009 10:35 pm

...eh, da... novac, novac, novac... to je prioritet u svemu...
...ma u principu ja niti ne kupujem te časopise sa receptima jer i kad sam htjela nešto iz njih napraviti, nije uspjelo jer je baš kao što ti kažeš sve bilo napisano "s brda s dola", katastrofa... ovo je bio dodatak u našem dnevnom listu ( "Novom listu") pa eto... i da, slike su u takvim časopisima uvijek savršene lol! ...

...jedina iznimka od takvih časopisa će biti časopis našeg dragog zmaja - Jelene ;) ...
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

[Vrh] Go down

Postaj by Anika uto tra 07, 2009 12:32 pm

E, što se sve ne objavljuje! Najbolje mi je bilo kad su se kod nas počele prevoditi knjižice iz serije "Male majstorije" (na kioscima 15 kn) koje su se prije prodavale u Srbiji i BIH - lijepo su u Photoshopu skinuli "nezgodne" dijelove slike (npr. ćirilični napis ili grb), izmijenili malo naslove (bila je npr. torta "Hram sv. Save"...) i izbrisali imena žena koje su dale recept....no, i u srpskim izdanjima tih malih kuharica sam našla "skinute" slike iz časopisa i knjiga engleskog govornog područja koje uopće nisu odgovarale receptu uz koji su stajale...Onda, dalje, probala sam kolače gospođe Nanić s eko imanja Zrno i bili su fini, naručila njezinu knjigu - kad recepti veze nemaju ni sa čim, s biskvitom možeš ubiti nekog koliko je tvrd, a na nekim slikama lijepo vidiš sastojke kojih u tekstu nema, napišem gospođi mail da sam bacila novac kupujući njezinu kuharicu - ona se opravdavala žurbom da knjigu objavi i onim "radimo sve otprilike"...???...no, naišla sam i na kršenje autorskih prava na američkom tržištu - gospoda jednostavno od 2-3 kuharice slože novu (doslovce sve kopiraju) i prodaju je pod drugim naslovom...zadnja fora su mi knjige Večere za 5 - kupila sam 2, pa odustala, sad posudim Božić za 5 i uspoređujem s receptima na stranicama RTL-a - da poludiš, niti jedan dosad nije isti u knjizi i na Net-u...itd. itd.

Anika
Slastičar amater

[Vrh] Go down

Postaj by Adrianna uto tra 07, 2009 2:42 pm

Draga sugrađanko , "pasta" je u ovom slučaju pasta za sladoled. To su paste koje se dodaju bazama za sladoled i raznih su okusa i intezivnih aroma.
Prodaju ih svi opskrbljivaći koji imaju proizvode za slastičarstvo. Neke su jako fine, a neke su bljak, dok ih ne staviš u bazu.
Svaka od tih pasti se mogu dodati i u bazne kreme za kolače i torte.
Nije sve čista kemija jer su neke rađene na bazi kreme kao što ne Nutella ili Kinderlada pa se dodaju lešnjaci , kikiriki ili tako slično. Naravno da sadrže i poboljšivaće radi očuvanja arome i trajnosti, ali zar to ne sadrže i drugi proizvodi koje kupujemo u marketima i dajemo i našoj djeci da jedu (npr, smoki, bomboni, žvake i sl.)

Adrianna
Iskusni slastičar

Broj postova : 177

[Vrh] Go down

Postaj by Anika uto tra 07, 2009 3:39 pm

Još jedna slastičarka iz Rijeke! E, pa, sad bi morala organizacija školice slastičarstva u Rijeci kad nas je toliko :))
Nisam mislila da je nešto loše u kemijanju iz praškova, u pravu si, svugdje su aditivi, samo htjedoh reći da takvi recepti nisu namijenjeni "kućnoj" izvedbi jer često nisu precizno napisani (ni točni), a ti dodaci za slastičare se prodaju u velikim dozama i nisu u maloprodaji.

Anika
Slastičar amater

[Vrh] Go down

Postaj by sunseeker uto tra 07, 2009 5:04 pm

...da, tako je, svi mi znamo da su svagdje aditivi i razno-razni dodaci, za ovo, za ono... pa oni famozi E-evi i tome slično... nego su takvi recepti koje objavljuju od nekih slastičarnica i slično, obično s dodatkom nečega što nije za "obične" ljude, tj. nemamo tih sastojaka doma...
...Adrianna, nadam se da nas nisi krivo shvatila... i da ne misliš da imamo nešto protiv nekoga...

...a ima nas Riječanki... moramo Jelenu što prije nagovoriti da dođe i do nas... iako sam bila sada u Zagrebu na tečaju... jedva čekam da dođe u Rijeku!!!...

...Jelenaaaaaaaa, jel' nas vidiš... jel' nas čuješ... dođi u Rijekuuuuuu... Very Happy
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

[Vrh] Go down

Postaj by Adrianna sri tra 08, 2009 8:59 am

Ma naravno da se ne ljutim. Samo sam mislila da vam je jasno da niti jedna slastičarna neće otkriti svoje recepture. Sve te stranice o kuhnju i o pećenju su da lijepim slikama namami obične smrtnike u njihovo slatko carstvo.
Ali onima koji se i malo kuže u posao je jasno da ti recepti nemaju veze s vezom. A što se tiče tečaja u Rijeci podržavam vas svim srcem, naravno. Od Jelene uvijek možemo učiti.
Međutim mislim da dok mi ne zbijemo redove ništa od toga. Predlažem nekakvo okupljanje, npr. na Karolini ili bilo gdje drugdje, u ime prosvjeda što Jelena izbjegava ovo područje. Šta mislite o tome?

Adrianna
Iskusni slastičar

Broj postova : 177

[Vrh] Go down

Postaj by sunseeker sri tra 08, 2009 11:42 am

...ah da, jasno mi je da slastičarnice ne žele otkriti svoje recepte... valjda misle da će svi kad se zažele slatkog ići peći baš tu njihovu tortu, a ne otići po jedan komad kod njih... ili u najmanju ćemo ruku sutra otvoriti slastičarnicu i u ponudu staviti baš tu tortu :lol: ... ali dobro...
...morat ćemo uložiti neki protest kod Jelene hehehe... iako ne vjerujem da izbjegava ovo područje, vjerojatno je više u pitanju daljina, treba naći adekvatno mjesto za tečaj i tako... a naše okupljanje... pa ne bi bilo loše... samo vjerujem da svi imamo obaveze pa treba to uskladiti...

...Jelena... Rijeka te zove!!!!!!!!...
sunseeker
sunseeker
Iskusni slastičar

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]